Pilot – Nekoč so letela, a bila ves čas na tleh (2010)

Piše: Katja Petrovec
Katrinas – Katarina Habe

Nekoč so letela, a bila ves čas zelo na tlehZasanjane Pilot

Studenec v Domžalah so kot Križanke v malem, prostor, ki ima posebno energijo, opiše Katarina Habe prizorišče septembrskega koncerta skupine Katrinas. Kot imajo posebno energijo članice skupine same in njihove pesmi, ki na kratko rečeno, dajo ljudem misliti. In brez te pozitivne energije jim ne bi uspevalo. Z iskrenostjo do sebe in vedenjem, da si naredil najboljše do končnega rezultata. »Na vse, kar ne moreš vplivati, pa je tako ali tako v zvezdah,« pove Katarina Habe.

Kaj torej pripravljate v Studencu?
Zelo smo vesele, da bo celoten koncert ob spremljavi Big banda orkestra Slovenske vojske, pod taktirko Rudija Strnada. To so fantje z izjemno energijo, so super glasbeniki in z njimi smo že večkrat sodelovale. Ker smo imele na zadnjem koncertu ženske gostje, smo se tokrat odločile za moške goste in se vprašale, koga res cenimo v tem smislu, da je delal večje premike na slovenski glasbeni sceni. Od starejše generacije je to Oto Pestner, ker ni vezan le na eno glasbeno zvrst, temveč se preizkuša v različnih stvareh in je kvaliteten na različnih glasbenih področjih. Magnifico je prav tako zvezda stalnica, ki vedno preseneča. Všeč nam je njegova samosvojost in da ostaja zvest sam sebi. Murat & Jose sta tista, ki sta dvignila slovensko rap sceno, njuna besedila pa resnično opozarjajo ljudi, kaj izboljšati in ceniti v življenju. Za Heavenixe pa ni čudno, da bodo gostje, saj je večina tudi članov v našem bendu, Rok Golob je naš hišni komponist in bo vmes prevzel tudi taktirko Rudija Strnada. To je ekipa fantov, ki so izjemno pozitivni. Ne le, da dobro igrajo in naredijo povsod dober žur, so fantje na mestu, na katere se lahko zaneseš. In to je pomembno, ko ustvarjaš glasbo.

Po tem koncertu naj bi šle na ustvarjalni dopust.
To je za nas neka rešilna bilka. Petra se je odločila, da bi šla na samostojno solistično pot in če je ena ekipa tako dobra, če se dobro razumeš in kvalitetno delaš, potem težko sprejmeš tako odločitev. A jo moraš podpirati, ker je sanje potrebno uresničiti. Do novega leta bomo imele premor, da se bodo kreirale ideje in lastne sanje, ter počakale, kaj bo to obdobje prineslo. Potem bomo sprejele dokončno odločitev. Sem večni optimist in pravim, nikamor se nam ne mudi, vzemimo si ta čas, da vidimo, kaj bo. Bomo še vedno skupaj, a v nekih novih razsežnostih? Bomo zasedbo menjale?

Torej ni nujno, da Katrinas razpadejo?
Ne, vsekakor je vizija, da se bo stvar vodila naprej, a ne na silo.

Eno članico, Evo, ste že izgubili na enak način?
Da, prav zato stvari ne smemo prehitevati. Eva je morala svoje sanje uresničiti, zelo je srečna in super ji uspeva. Ko se srečamo, tudi z Marijo, vidimo, zakaj je bilo to potrebno. Takrat pa nas je samo bolelo. Eva je vedela, da je to njena pot, po drugi strani pa je bilo to kot ločitev med partnerji.

Vaša glasba se je skozi albume spreminjala. Kako?
Zelo, ker se zelo spreminjamo tudi me. Ko smo začele peti, smo bile v evergreenskih vodah in nismo razmišljale o avtorski glasbi. Ko pa smo začele sodelovati z Rokom Golobom, smo se usmerile v avtorstvo in glasba je postala drugačna. Če poslušaš našo glasbo, vidiš, da se ta zelo spreminja, a rdeča nit, to je zaupanje v življenje, ostaja.

Je to tisto, kar želite podati poslušalcem?
Vsak ima v življenju poslanstvo, da lahko drugim sporoča neke višje resnice. Mogoče najlažje preko umetnosti, in če imaš možnost delati z glasbo, je to lepo darilo, ki ga lahko deliš z drugimi.

Vse imate uspešno poklicno in glasbeno kariero. Kako usklajujete vse to?
Včasih je bilo lažje, ker še nismo imele otrok. Sanja ima že dva, jaz enega in potem se ti prioritete v življenju malce spremenijo. Vsakega koncerta ne moreš več sprejeti in spretno izbiraš, kaj je tisto, kar je vredno. A če si nekaj v življenju res želiš, potem moraš biti dober kombinatorik s časom in moraš imeti dobro podporo v okolici – babice, dedke, tete. To deluje pri nas sto na uro in vsem smo zelo hvaležne, da je tako, ker sicer ne bi šlo. Poleg tega je Petra zelo uspešna državna revizorka, Sanja profesorica klavirja, jaz pa zaposlena na fakulteti kot profesorica psihologije. Znotraj tega moraš znati manevrirati.

Je morda kaj laže, ker sta z Rokom Golobom partnerja?
Vsekakor, čeprav je na eni strani to dvorezen meč. Takšen odnos zelo pripomore k temu, da se rojevajo vedno nove ideje, da greš naprej, se pogovarjaš o novih izzivih. Tu sva na isti valovni dolžini in točno veva, kaj želiva ustvariti, kam se želimo premakniti. Po drugi strani pa se osebno in profesionalno življenje kdaj preveč zmešata. To zna biti tudi naporno, a je več plusov kot minusov.

V zadnjem singlu, Hočem še, ste sodelovale s Cherie Lucas. Kako je prišlo do sodelovanja?
Cherie je žena našega prijatelja, kitarista Aleša Marjetiča. Spoznala sta se že prvi večer, ko je Cherie priletela v Los Angeles, da bi tam naredila kariero pevke. V Avstraliji je namreč že veliko dosegla in je želela to nadgraditi še v Ameriki. A takoj ko je prišla v Los Angeles, je spoznala svojega bodočega moža. Cherie me je očarala kot glasbenica, osebnost, ženska, ona je idol ženske, ki stoji za svojimi sanjami in je načelna. Tako sem rekla, zakaj ne bi kaj naredile skupaj.

Pesem je malce drugačna od prejšnjih. Kako ste se ujele v njej?
Super, ker imamo rade izzive. Ko nam postana dolgčas, je fino, da se zgodi kaj novega.

Kakšna pa je idealna ženska za vas?
Da ima notranjo zadovoljstvo in mir, da vidiš žar v njenih očeh, živi svoje sanje, je zdravo tekmovalna, kar pomeni ne z agresijo, ampak z vztrajnostjo in zaupanjem. Da v sebi nosi neko milino in ne ostrine, ki jo moramo ženske danes v svetu uveljaviti, sploh če se želimo kam premakniti. Cenim ženske, ki so močne, a vladajo z žarom in milino.

Če beremo vaše pretekle intervjuje, se zdi, kot da živite v rožicah?
Dostikrat so nam očitali, da smo naivne, zasanjane, v oblakih. Ne, mi smo zelo na tleh, a imamo globoke vrednote. Morda zveni to naivno, a se nam stvari v življenju tako uresničujejo in želimo med druge širiti to lahkotnost bivanja.

Vodilo Katrinas in vaše življenjsko vodilo?
Če rečem za vse, so to harmonija, narava, lepota, ljubezen. To so naše skupne vrednote in motivacijski naboj, ki nas vleče naprej. Moja osebna vrednota pa je, da poskušaš sprejemati vse trenutke in dogodke, ki ti prihajajo na pot, z odprtimi rokami in se iz vsake kaj naučiš.
Okvirček:
Trije razlogi, zakaj na koncert Katrinas 10. septembra 2010. Izjemni gostje, Big bend orkester Slovenske vojske ter energičnost Katarine Habe, Sanje Mlinar in Petre Grkman.