Petra

Petra Grkman – harmonija, ljubezen, smeh

Rojena sem bila na Jesenicah, zaradi
česar me verjetno moji rojstni geni vedno znova in znova vlečejo na Gorenjsko. Odkar pomnim je bila glasba nekaj vsakdanjega v naši hiši. Mislim, da sem se učila peti pesmice skupaj z učenjem govora. Že pri štirih letih sem začela peti v Homškem otroškem cerkvenem zboru. Spominjam se, kako sem lahko ure in ure presedela v očetovem ali v maminem naročju in pela skupaj z njima in sestro. Prepevali smo v avtu na poti na morje, peli na srečanjih s sorodniki in s prijatelji pripravljali razne glasbene predstave za sosede. Po eni izmed takih predstav sva se s prijateljico pogovarjali, kako lepo bi bilo nekega dne stati pred občinstvom in jim prepevati glasbo, ki nama je všeč in s katero bi želeli ljudem prinašati veselje, občutenje, optimizem in lep pogled na svet.

In te otroške sanje so se počasi začele uresničevati. Moje življenje je postalo prepojeno s petjem v številnih zborih. V največji meri sta se v mojo dušo poleg otroškega cerkvenega pevskega zbora vtisnila Domžalski komorni zbor in Dekliška pevska skupina Sirene. Predvsem s Sirenami sem začela s prenašanjem “svoje” glasbe – glasbe, ki je bogata, optimistična in sporočilno močna – med ljudi. Sirene sem s pomočjo prijateljic ustanovila leta 1994, inspiracija za naše petje pa je bil v največji meri film Nune pojejo in črnske duhovne pesmi.

Ne glede na mojo »prepojenost« z glasbo sem jo vedno želela imeti v svojem življenju le kot hobi. Zelo velik hobi. Zato sem se po končani osnovni šoli vpisala na Srednjo ekonomsko šolo v Kamniku, leta 1997 pa diplomirala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Med svojim študijem sem prepevala v različnih zborih in to mi je vedno predstavljajo najboljšo možno sprostitev. Veliko mi je pomenilo delo z različnimi ljudmi, mnogo lepo preživetih trenutkov, skupno dihanje, čutenje in ustvarjanje glasbe.

Po študiju sem se zaposlila na Občini Domžale, trenutno sem zaposlena na Računskem sodišču Republike Slovenije v Ljubljani.

Glasba ostaja moja stalna življenjska spremljevalka. S Sirenami smo sicer našo glasbeno pot leta 2009 zaključile, vendar smo ostale dobre prijateljice, poleg tega pa se priložnostno še vedno dobimo skupaj bodisi za nastop na kakšni prireditvi, s samostojnim koncertom ali za petje na poroki katere od naših deklet. Življenje so mi z letom 2005 posebej obogatile Katrinas, s katerimi ustvarjamo glasbo, kakršno sem si vedno želela.

Glasbena pot Petre Grkman

Sicer rokerica po duši, vneta pristašica Dire Straits, Whitney Houston in Michaela Bubléja, se je Petra večino svojega življenja bolj posvečala zborovski glasbi. Njeni glasbeni začetki segajo v njeno rosno otroštvo, ko je začela peti v otroškem cerkvenem pevskem zboru na Homcu in nato v različnih otroških glasbenih zasedbah v osnovni šoli v Preserjah pri Radomljah. V času osnovne šole se je v Glasbeni šoli Domžale učila klavir. Leta 1989 je začela peti v Domžalskem komornem zboru pod vodstvom Karla Leskovca in kasneje pod vodstvom Tomaža Pirnata. Nekaj let je vodila otroški pevski zbor iz Homca, bila članica mešanega pevskega zbora Svežina iz Radomelj, mladinskega cerkvenega pevskega zbora iz Homca in domžalskega Dekliškega zbora. Leta 1994 je s prijateljicami ustanovila Dekliško pevsko skupino Sirene, ki jo je vodila od samega začetka.

Z Domžalskim komornim zborom se je udeležila številnih državnih in mednarodnih tekmovanj pevskih zborov, turnej po Kanadi, Združenih državah Amerike in Argentini, zbor je sodeloval v nekaterih večjih orkestralno–zborovskih projektih v Sloveniji in tujini ter koncertiral po Sloveniji, v Avstriji, Švici, Italiji, Nemčiji. Zbor je leta 1995 izdal kaseto “Kadar v srcu se spomnim…”. Z Dekliško pevsko skupino Sirene je Petra s samostojnimi koncerti, nastopi, udeležbo na festivalih, tekmovanjih in dobrodelnih koncertih nastopala po Sloveniji, na Hrvaškem, Slovaškem in v Italiji. Leta 1997 je s Sirenami izdala božično kaseto “Noč božična”, leta 2000 zgoščenko “Malo sonca, malo smeha” in leta 2009 zgoščenko “Pridi v svet ljubezni”. Nastopala in snemala je tudi back vokale za številne uveljavljene slovenske ustvarjalce.