O SKUPINI

Katrinas sestavljajo Katarina Habe, Sanja Mlinar Marin in Petra Grkman.

Katarino, Sanjo in Petro povezujejo skupne glasbene vizije in ustvarjalni zagon. Druži jih želja po ustvarjanju kvalitetne večglasne vokalne glasbe in po prenašanju njene pozitivne sporočilnosti ljudem. Njihov repertoar zajema vse skladbe s predhodnih zgoščenk Katrinas, poleg tega pa še novo avtorsko glasbo.

Katrinas je mozaik ženskih zgodb, ki se zlivajo v glasbeno in prijateljsko celoto. Prav vsaka od deklet, ki je kadarkoli prepevala v Katrinas je pomemben sestavni delček potovanja Katrinas. Prvo zasedbo sta poleg Katarine sestavljali Eva Hren in Marija Pirnat Trampuž. V tej prvotni zasedbi so dekleta leta 1999 stopila v slovenski glasbeni medijski prostor in pridobila svojo prepoznavnost leta 2001 s skladbo Letim, s katero so zmagale na Slovenski popevki. Ta skladba je postala njihov zaščitni znak. Po sedmih letih skupnega ustvarjanja sta se Marija in Eva odločili za samostojno glasbeno ustvarjanje, Katrinas pa sta se pridružili Sanja Mlinar in Petra Grkman. Leta 2011 je zasedba pridobila novo članico Nežo Drobnič Bogataj. Od leta 2014 pa je v zasedbi ponovno Petra Grkman
Prvi velik korak vokalne skupine Katrinas je prišel z odločitvijo za svoj prvi album. Tako je decembra 1999 pri ZKP RTV Slovenija izšla zgoščenka z naslovom Slovo tisočletju. Na njej so zbrane njihove najljubše priredbe tujih in slovenskih evergreenov, posnete z revijskim orkestrom Iuventus. Je plod večletnega sodelovanja s Tomažem Habetom, aranžerjem vseh skladb, avtorjem prevedenih besedil in dirigentom orkestra.

Katrinas so večkrat so nastopile na festivalu Lent v Mariboru, na Miklavževem večeru TV Slovenija in imele več samostojnih koncertov in glasbenih večerov. Bile so gostje v številnih glasbenih in razvedrilnih TV in radijskih oddajah in sodelovale na najodmevnejših medijskih dogodkih in festivalih. Marsikdo si je zapomnil njihov čarlston, s katerim so otvorile in povezovale podelitev Viktorjev 2000, kar pojmujejo kot svoj prodor v medijski svet. Isto leto so sodelovale tudi na Melodijah morja in sonca, bile gostje na Izboru za Miss Slovenije 2000, na 5. obletnici POP TV in drugje.

Novo smer svoje glasbe so prvič nakazale s svojim nastopom na finalu Oriona že v letu 2000 s skladbo Ariana. Nekaj več svojih novih skladb so predstavile javnosti junija 2001 na velikem koncertu “Funk & Latin Jazz in Film Town” ob otvoritvi 49. Mednarodnega poletnega festivala na Ljubljanskem gradu. Mesec dni kasneje jim je nagrada strokovne žirije za najboljšo pesem festivala v celoti na Slovenski popevki za skladbo Letim prinesla potrditev, da lahko njihovo glasbo tudi drugi čutijo tako močno kot one same.

Čez poletje 2001 so v studiu Hendrix v Kopru nastajali posnetki novih, avtorskih skladb in v novembru istega leta je pri ZKP RTV Slovenija izšla njihova druga zgoščenka z naslovom Letim, ki je zaradi polnosti in pestrosti skladb, katerih avtor je Rok Golob, prava stvar za glasbene sladokusce, zaradi izraznosti treh glasov pa balzam za dušo vsakomur, ki zna prisluhniti s srcem.

Po izidu svoje druge zgoščenke so posvetile precejšnjo pozornost predstavljanju svoje nove smeri javnosti. Zato so jeseni 2001 posnele videospota za skladbi Letim in Moj planet. V februarju 2002 so na izboru EMA predstavile skladbo Ocean.

Na njihovih nastopih jih največkrat lahko poslušamo skupaj z njihovim bendom, pogosto pa tudi z big bendi, revijskimi orkestri, pihalnimi orkestri ali ob spremljavi klavirja. Njihova specialiteta za posebne priložnosti je “a capella” – samo petje.

Zgoščenko Na prepihu sanj so leta 2005 v sodelovanju z Rokom Golobom posnele v Moorpark studios v Los Angelesu. Kot zanimivost naj povemo, da je ta zgoščenka poleg v Sloveniji izšla tudi v Južni Koreji.

Katrinas so v zasedbi Katarina, Sanja in Petra pripravile dva velika koncerta v Poletnem gledališču Studenec. Leta 2008 so na koncertu s pihalnim orkestrom Šentrupert in Stop the bendom posnele na koncertu zgoščenko Katrinas LIVE, ki vsebuje njihove največje uspešnice. Leta 2010 pa so prav tako na Studencu pripravile koncert z Big Bendom Slovenske vojske in gosti, kot so Oto Pestner, Magnifico, Murat & Jose in HeeaveniXi. Oba koncerta sta bila posneta za RTV Slovenija. V tej zasedbi so posnele tudi videospot Vulkan in sodelovale z avstralsko pevko Cherie Lucas pri skladbah Hočem še in Funky beat. Eden izmed odmevnejših nastopov je bil na državni proslavi leta 2009, ko so izvedle skladbo Sijaj, sijaj sončece skupaj z Murat & Jose-om in Orkestrom slovenske filharmonije.

Katrinas so večkrat sodelovale s številnimi slovenskimi glasbeniki, med katerimi po pogostosti sodelovanja izstopata Neisha in Oto Pestner. Zaradi stalnosti sodelovanja z Rokom Golobom pa se večkrat pohecajo, da so v bistvu kvartet in da Rok uravnoteža trojno žensko energijo Katrinas.

Ob vsem tem toku dogodkov pa nekje nenehno klijejo in rastejo, kar same od sebe, nove ideje. Izvablja jih želja, zaliva pa strast.