Katarina

Katarina Habe – zasanjana, romantična, igriva

Sem otrok sončnega meseca avgusta –
levinja torej. Zato ni čudno, da obožujem vse, kar je povezano s soncem; toploto, ognjevitost, svetlobo, strast, ognjene barve, sončnice, nasmejane ljudi, razigranost in otroškost. Rodila sem se v glasbeni družini. Že kot majhna punčka sem pisala svoje pesmice in pri tem oponašala očeta, izjemnega vsestranskega glasbenika. Glasba mi je od nekdaj predstavljala čisto poseben, čaroben svet.

V glasbeni šoli sem se s sedmimi leti začela učiti violino in kasneje še klavir. Nastopala sem v različnih zasedbah, med drugim tudi v komornem orkestru glasbene šole, v inštrumentalnem triu in na koncu osnovne šole v Simfoničnem orkestru Domžale-Kamnik. Ob koncu osnovne šole smo s prijateljicami ustanovile pevski kvartet, ki se je preoblikoval v tercet. Posvetile smo se predvsem petju evergreenov, naš dolgoletni umetniški vodja pa je bil moj oče, Tomaž Habe. To so zametki Katrinas.

Moja osnovnošolska leta je zaznamovalo petje v številnih zborih. Najbolj so mi ostali v spominu zabavno prepevanje na festivalih Razigrana mladost in Blejski srček, snemanje različnih oddaj na televiziji in nastopanje v operi Carmen.

V srednji šoli sem postala mlada upornica. Če pogledam svoje skladbe iz tistega časa, so bile bodisi strašno zaljubljene, bodisi strašno revolucionarne. Vzporedno sem obiskovala Gimnazijo Ledina in Srednjo glasbeno šolo. Začela sem se učiti še prečno flavto in kasneje klasično solopetje. Najstniški prebliski so bili pravi izvor ustvarjalnih idej.

“Nora leta” so se začela, ko sem se na povabilo Roka Goloba, sošolca s Srednje glasbene šole, pridružila skupini “So what”. Dekle med štirimi fanti, ki so me zelo razvajali in s katerimi smo doživeli nepozabne dogodivščine. Posneli smo projekt Ko dolgčas te napade in s skladbo Pogrešam te zmagali na festivalu Pomlad na obali.

Očetovim glasbenim genom pa so se pridružili še mamini psihološki geni. Odločila sem se namreč za študij psihologije in svoje zanimanje usmerila na področje psihologije glasbe. Univerzitetna leta sem pod psevdonimom Katrina glasbeno obarvala z avtorskim projektom Gorim, na katerem sem predstavila svoje avtorsko delo v sodelovanju z Rokom Golobom. Leta 1997 sem se udeležila izbora za EMO. Sodelovala sem z različnimi inštrumentalnimi zasedbami, med drugim s celjskim plesnim orkestrom Žabe in s Stop the bandom.

V svoji poklicni karieri združujem glasbeno in psihološko pot. Doktorirala sem iz psihologije in sem zaposlena na Akademiji za glasbo v Ljubljani in na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Mojo raziskovalno strast razvnemajo predvsem dejavniki uspešnosti nastopanja, Mozartov učinek in doživljanje zanosa. Trenutno je moj največji izziv projekt »Moj glas – moj jaz« v sodelovanju z Natašo Nahtigal. V predavateljskem poklicu vidim svoje poslanstvo in uživam pri delu s študenti.

Leto 2014/15 je bilo zame obarvano z mentorstvom v TV oddaji Razred talentov, ki mi je predstavljala svojevrsten izziv združevanja pedagoškega in glasbenega dela pred očmi medijske javnosti.

Glasbena pot Katarine Habe

Katarina je svojo pevsko pot začela že pri sedmih letih v zboru Metke Pihler, ki je sodeloval pri vrsti glasbenih projektov, kot so Razigrana mladost, Blejski srček, Veseli tobogan, opera Carmen. Pri 14-ih letih je ustanovila manjšo vokalno skupino, ki je izvajala zabavno in klasično glasbo in iz katere se je oblikovala skupina Katrinas. Njihov glasbeni vodja je bil Tomaž Habe. Leta 1992 se je pridružila skupini So What. Posneli so projekt Ko dolgčas te napade in s skladbo Pogrešam te zmagali na festivalu Pomlad na obali ter se začeli medijsko uveljavljati. V tem času se je začela učiti tudi klasično solopetje pri prof. Doroteji Cestnik-Spasić.

Po petih letih skupinskega glasbenega ustvarjanja se je odločila za solistično pevsko pot. Pod psevdonimom Katrina je novembra 1997 pri Založbi Corona izdala avtorsko zgoščenko z naslovom Gorim ter posnela videospot za uspešnico Ne rabim dveh dežnikov. Leta 1997 se je udeležila izbora za EMO in leta 1998 nastopila kot predskupina Caught in the Act. Večkrat je sodelovala tudi s celjskim plesnim orkestrom Žabe ter s Stop the bandom.

Leta 2010 se je pridružila Sanji v vokalni a cappella zasedbi BIT, s katero so uspešno koncertirali doma in v tujini. Večkrat so gostovali na Slovaškem, v nepozabnem spominu pa jim bo ostala odmevna turneja po Južni Koreji.

S skupino Katrinas je izdala štiri zgoščenke: Slovo tisočletju (1999), Letim (2001), Na prepihu sanj (2005), Katrinas LIVE (2008). Pred vrati je izzid nove zgoščenke “Žarki za srce” (2015).

Katarina deluje na glasbenem področju kot avtorica besedil in glasbe, kot pevka in glasbena mentorica.