Sanja

Sanja Mlinar Marin – voda, sonce, premišljenost

Rodila sem se v družini, kjer je bila glasba del vsakdana. Tako sem tudi jaz menda prej pela kot govorila. Pri treh letih so me vpisali v pevski zborček, kjer sem zelo hitro začela kazati nagnjenje k soliranju.
Moja neustavljiva želja po prepevanju in nastopanju je inspirirala mojo mamo, da je napisala lastno skladbo in me z njo prijavila na otroški festival “Zlati srček”. Tako se je začelo. Moj glas je bil opažen in pri osmih letih sem prvič javno nastopila na festivalu s skladbo Mojmirja Sepeta in Big bandom RTV Slovenija. Bila sem za vedno zaznamovana z neverjetnim občutkom, ki ti ga da oder in od katerega postaneš tako odvisen, da enostavno ne moreš več brez njega.

Leta 1992 je izšel moj prvi samostojni izdelek – kaseta “Ne maram še odrasti”, ki je nastala v sodelovanju z Edvinom Fliserjem. Takrat se mi je odprl nov svet, poln zanimivih doživetij in novih ljudi, nastopov, uspehov, potovanj…

Moje otroštvo je bilo kljub številnim nastopom prežeto s pravo mero igre, druženja z vrstniki, počitnikovanja na morju in smučanja. Pri petih letih sem se začela učiti klavir. Po končani nižji glasbeni in osnovni šoli sem nadaljevala šolanje na splošni gimnaziji in Srednji glasbeni šoli v Velenju ter na obeh uspešno maturirala leta 1998.

Odločitev, kako naprej, ni bila lahka. Zanimalo me je ogromno stvari in področij: študij matematike, jezikov, umetnosti in arhitekture. Na koncu je prevladala ljubezen do glasbe in želja iz otroštva, postati učiteljica klavirja. Študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani mi je v življenje prinesel izjemnega profesorja Acija Bertonclja, ki mi ni dal samo neprecenljivega znanja, temveč me je ogromno naučil tudi o življenju samem. Po njegovi smrti, ki je pustila neizpolnjeno praznino, sem imela čast in srečo spoznati še enega “velikega” človeka in glasbenika, prof. Lászla Baranyaya, pri katerem sem decembra 2004 diplomirala.

V času študija sem se imela priložnost srečati z najrazličnejšimi glasbenimi zvrstmi in sestavi. Takrat je nastala tudi pet članska vokalna a cappella zasedba Bit, s katero smo izvajali vokalno jazz in pop glasbo in v kateri sem delovala tudi kot komponistka in aranžerka. Predstavili smo se na mnogih koncertnih in tekmovalnih odrih doma in v tujini, prejeli številne nagrade, delovanje pa zaključuli leta 2011 z nepozabno koncertno turnejo po Južni Koreji.

Zdaj sem mamica treh otrok, zaposlena sem kot profesorica in korepetitorica klavirja na nižji in srednji glasbeni šoli v Velenju, poleg prepevanja s Katrinas pa sodelujem tudi z mnogimi drugimi glasbeniki, nastopam sama s klavirjem ter kot gostja različnih zasedb in orkestrov, delujem kot studijska glasbenica in občasno tudi komponiram.

Zelo uživam v delu z ljudmi, ki čutijo glasbo na podoben način, kot jo sama in katerih dojemanje življenja je blizu mojemu. Pri Katrinas sem našla prav to – skupek sorodnih duš, ki dihajo za glasbo v pravem pomenu besede.

GLASBENA POT SANJE MLINAR MARIN

Sanja je začela kot pevka samostojno javno nastopati z osmimi leti na festivalu “Zlati srček”, na katerem je nato nastopila še štirikrat. Na festivalu Melodije morja in sonca – mladi je bila zmagala dvakrat (93′, 94′), leta 95′ pa je nastopila kot gostja. Štirikrat je nastopila na festivalu Narečna popevka, leta 98′ se je s skladbo “Tvoja senca sem” predstavila na Slovenski popevki.

Kot predstavnica Slovenije je bila povabljena tudi na različne festivale v tujino. Tako je trikrat nastopila na festivalu “Modri biser Rovinja”, dvakrat zmagala na festivalu “Raspjevani Varaždin”, leta 95′ se je s skladbo “Sončno dekle” udeležila festivala v Bolgariji, tri leta kasneje pa je gostovala na Poljskem.

Leta 1999 se je na EMI predstavila v zanimivem ženskem tercetu z Ireno Vrčkovnik in Damjano Golavšek s skladbo “Igra je končana”. Nazadnje se je udeležila festivala “Melodije morja in sonca” leta 2000 in zapela skladbo Bora Zuljana “Poletje se le s tabo začne”.

V vsem tem času so nastali štirje samostojni projekti: Ne maram še odrasti (1992), Mladostne sanje (1993), Princ iz sanj (1996) in Pokaži ji pot (1998). Za skladbo Princ iz sanj je v sodelovanju z Venom Jemeršičem posnela video spot.

Z VS Bit so na festivalu vokalnih skupin “Sredi zvezd” v Žalcu trikrat zapored zmagali (2004-2006), zelo uspešno pa so se predstavili na Festivalu v Grazu, kjer so na podlagi uspešnega nastopa prejeli tudi povabilo na koncertno turnejo po Južni Koreji (2011).