Lady križanke – Najlepši čas v letu (2002)

Najlepši čas v letu

Ko vse utripa v prazničnem prednovoletnem vzdušju, se Eva Hren, Katarina Habe in Marija Pirnat Trampuž iz terceta Katrinas zberejo pri kateri od njih pod čarobno okrašenim božičnim drevescem. Druga drugo presenetijo z domiselnimi darili in s toplimi željami, posvetijo se družinam in prijateljem, zato je to zanje posebno lep čas v letu. Priljubljene pevke prazniki še bolj povežejo in okrepijo njihove prijateljske vezi.

Ko se bliža božični čas, dekleta iz terceta Katrinas, Evo, Marijo in Katarino, prevzame praznično razpoloženje. Vse se bolj kot silvestrovanja veselijo božičnega večera, ki jim vsako leto prinese čarobnost, domačnost in neko posebno toplino. “Božič je najlepši čas v letu, saj ga vsakič preživim z družino in s prijatelji,” pripoveduje Eva, ki se bo za letošnji božič s svojo družino, z očetom in s sestrama, odpravila v vasico Sv. Vid nad Cerknico, v njihovo staro kmečko hišo. Na sveti večer bodo zakurili v krušni peči, s sestrama Rebeko in Katarino bodo okrasile smrečico, ob praznični mizi pa si bodo nato izmenjali darila. Veselo razpoloženje se naseli tudi v Marijini domači hiši pri Domžalah. “Pri nas doma je bilo vedno veliko bolj praznično za bozič kot na silvestrovo. To je zame predvsem velika evforija, množično nakupovanje po ameriškem vzoru mu odvzame vso čarobnost. Božič je vesel in spokojen, takrat se umirim in obrnem vase. Z možem in s sinom ga praznujemo z mojimi starši ter ohranjamo star družinski običaj. Skupaj okrasimo jelko, postavimo jaslice, zapojemo kako božično pesem, po božični večerji pa gremo nato še skupaj k polnočnici,” pripoveduje Marija. V zavetju toplega kamina v dnevni sobi, pod novoletno jelko z rdečimi pentljami in s srebrnimi okraski, se na sveti večer zbere tudi Katarinina družina. “Oče takrat zaigra na klavir, mi pa plešemo in pojemo. Večerjo ponavadi pripravi mami, za posladek speče orehovo potico. Drugi pripravimo praznični pogrinjek v rdeči barvi. Na rdeč prt z zlatimi zvezdicami postavimo božično zvezdo, vhodna vrata krasi adventni venec,” pristavi Katarina, ki meni, da bi morali vsak dan živeti tako polno in radostno kot med prazniki.

Ob podarjanju se jim zasvetijo oči

A vsem trem pevkam se med prazniki oči posebej iskrivo zasvetijo ob izdelovanju in podarjanju daril. “Darilo mora biti izvirno in imeti mora oseben pečat. Še najbolje je, če ga izdelaš sam. Za Evo in Katarino vsako leto sama izdelam darila. Predlani sem jima sešila baretki, lani sem zanju poslikala keramični dišavni lučki za svečko, letošnje darilo pa je še presenečenje. Domačim podarim uporabna darila, kaj toplega in mehkega,” razpreda Marija. Čeprav si vsako leto zada, nadaljuje Eva, da bo podarjala darila, ki jih je naredila sama, ji za to zmanjka časa – zato v zadnjih dneh po trgovinah stika za ustreznimi darili za najdražje. Pred kratkim je Katarina nekaj daril kupila v Londonu, ki ga je obiskala s sestrama, in se domov vrnila s čudovitimi vtisi s praznično okrašenih ulic. “Kupile smo si darila, izbrale voščilnice in si ogledale čudovit muzikal,” smeje razlaga Katrina, ki zelo uživa v pisanju novoletnih voščil, in doda: “Pri tem se prepustim intuiciji in misel za določenega človeka pride sama.” Najpomembnejše sporočilo, ki ga s seboj prinašajo prazniki, je, da se je treba potruditi za tople odnose z ljudmi okoli sebe, pravijo, predvsem z najbližjimi. “Če iz besede prazničnost odvzamemo besedo nič, od nje ostane le praznost. In žal na praznike marsikdo, ki nima urejenega družinskega okolja, občuti praznost. Pred nekaj leti tudi sama praznikov nisem občutila tako radostno kot zdaj, ko smo se po smrti moje mame povezali mnogo bolj kot prej,” odkrito pove Eva. Vsak mora srečo najprej poiskati v sebi in jo nato deliti z drugimi, doda Katarina. In morda vam bo potem, svojo toplo novoletno željo doda še Marija, uspelo razpihati veter na nebu, da vas bo sonce razsvetlilo in pogrelo vsak delček vaše duše, življenje pa bo steklo kot pesem. “Življenje je treba jemati radostno in s hvaležnostjo in potem se vse začne obračati v dobro,” Eva optimistično zaokroži pogovor.